
Χ Α Ρ Α Κ Α Σ
Ιστορικές μαρτυρίες για την περιοχή υπάρχουν ελάχιστες. Η πρώτη σχετική μνεία σε συμβόλαιο του 1280 αποτελεί στοιχείο που πιθανότατα μαρτυρεί την ύπαρξη του οικισμού ήδη από τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο, ενώ γραπτές αναφορές απαντούν επίσης μεταγενέστερα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
Η αρχική ονομασία Αγιος Ιωάννης Χάρακας, οφείλεται προφανώς στον ομώνυμο βυζαντινό ναό, ενώ μεταγενέστερα επικρατεί το τοπωνύμιο Χάρακας λόγω του επιβλητικού πέτρινου όγκου (χαράκι) που δεσπόζει στην περιοχή.
Η παρουσία το οικισμού στους μεσοβυζαντινούς χρόνους ενισχύεται από την ύπαρξη των βυζαντινών εκκλησιών του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και της Αγίας Παρασκευής.
Η ύπαξη κτίσματος στην κορυφή του βράχου, με έντονη μεσαιωνική οχυρωματική αρχιτεκτονική, επιβεβαιώνει την σημασία του οικισμού γενικότερα και του οχυρωμένου βράχου ειδικότερα κατά τα χρόνια της ενετοκρατίας.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο οικισμός του Χάρακα αποτελείται κυρίως από χριστιανικό πληθυσμό, ενώ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά των κατοίκων του στους αγώνες για την αποτείναξη του οθωμανικού ζυγού. Ο καπετάν Χαραλάμπης, γνωστός οπλαρχηγός για τους αγώνες του στην επανάσταση του 1866, είχε σαν γενέτειρα και ορμητήριο τον Χάρακα.
Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, ο Χάρακας βομβαρδίστηκε από την γερμανική αεροπορία σε μια προσπάθεια εκφοβισμού αλλά και καταστολής της αντιστασιακής δράσης που αναπτύσσετο από ντόπιες και συμμαχικές ομάδες.
Σήμερα, ο πληθυσμός του οικισμού, υπερβαίνει του χίλιους κατοίκους που κυρίως ασχολούνται με την γεωργία και συγκεκριμένα την καλλιέργια του αμπελιού, της ελιάς της πατάτας και της καρπούζας. Εχει παιδικό σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολειό, Γυμνάσιο, Λύκειο και Κέντρο Υγείας, ενώ πολυούχος του χωριού είναι ο Αγιος Παντελεήμωνας.
Για video παρουσίαση του Χάρακα επέλεξε από το το menu "Φωτογραφίες-Video".